Acht tips voor het schrijven van een blog

Blog schrijven

Wil je zelf beginnen met het schrijven van blogs? Houd dan de volgende acht tips voor het schrijven van een blog in gedachten:

  1. Begin met een kernvraag en beantwoord die in je blog. Vraag je dus voor het schrijven van elk blog af: wat weet de lezer na afloop wat hij/zij nu nog niet weet? 
  2. Beperk je bij het schrijven niet tot ‘wat’ je doet en ‘hoe’ je dat doet, maar schrijf ook over het ‘waarom’. Het hogere doel van alles wat je onderneemt, is boeiend. 
  3. Houd je blogs kort. Veel mensen zijn hoofdzakelijk geïnteresseerd in informatie met een persoonlijke touch. Verwerk dus iets over jezelf in je blog. Of gebruik humor!
  4. Zorg voor een prikkelende, pakkende kop. ‘Meer omzet met social media?’ trekt meer publiek dan ‘Besluitvorming binnen organisaties. Wat zijn de trends?’ Durf uitspraken te doen.
  5. Schrijf luchtig. Veel mensen gaan gewichtig doen zodra ze beginnen te schrijven. Niet nodig. Schrijf alsof je tegen je collega praat. Of bijvoorbeeld tegen een goede vriend.
  6. Gebruik je creativiteit en schrijf alle onderwerpen op die je de komende maanden wilt behandelen. Een vraag die hierbij altijd goed werkt: wat wil jij zelf nu echt weten?
  7. Vraag twee collega’s jouw blog te reviewen. Begrijpen ze de boodschap? Voegt het iets toe? Zorg vooral dat je geen naprater wordt; er is op internet al zoveel ‘meer van hetzelfde’.
  8. Lees je blog over en schrap alle overbodige woorden. Meestal kan een kwart van het aantal woorden zo de prullenbak in.